Rågsveds IF gymnastik

Gymnastik är en sport som innehåller en mängd olika delsporter och moment. Även om det räknas som en sport i sig själv finns det så många olika grenar att det är svårt att tala om enbart gymnastik. De vanliga grenarna som brukar ingå i ett manligt gymnastiskt program är barr, bygelhäst, ringar, fristående, hopp och räck. Kvinnor tävlar inte i ringar, räck eller bygelhäst, men däremot i bom. Det har under lång tid varit en diskussion i Sverige om huruvida elitsatsningar för barn i gymnastik kan löna sig, samt vilka risker som finns med detta. Många menar att det inte går att mäta hur bra ett barn kan bli i gymnastik. Detta sedan vissa klubbar har börjat sortera barn efter förmåga så tidigt som i sex- och sjuårsåldern. Som med alla elitsatsningar finns det dock förespråkare som menar att det inte nödvändigtvis är fel att sortera barn efter förmåga, men som ändå anser att det lekfulla måste stå i centrum i så fall.

Gymnastik och klubbar

Det finns massor av klubbar som tävlar i gymnastik. Rågsveds IF är en anrik klubb som från början mest ägnade sig åt fotboll. Idag har de dock även en gymnastikavdelning för ungdomar. Rågsveds IF är en klubb i Stockholms södra förorter, och bedriver större delen av sin verksamhet i Bandhagen. Precis som många andra klubbar har de en stark och tydlig värdegrund som bland annat går ut på att stödja lokala verksamheter och sammanhållningen i Bandhagen och Rågsved. De betonar även värdet av att idrott hänger ihop med glädje och lek och inte bara tävling.

Gymnastik är en kul och stimulerande sport som är perfekt för barn och ungdomar

Gymnastik är en sport som är rolig och stimulerande eftersom den består av så många olika moment. Det är också en sport som är krävande eftersom man behöver vara i god kondition för att kunna växla mellan de olika grenarna. För den som vill att ens barn ska prova på så är det bara att kontakta sin lokala idrottsförening.